Printpapier is een van de meest gebruikte kantoorartikelen ter wereld. Het wordt gebruikt voor het afdrukken van documenten, rapporten, memo’s, afbeeldingen en nog veel meer. Het lijkt misschien simpel, maar er zijn eigenlijk veel verschillende soorten printpapier beschikbaar op de markt. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten printpapier en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste papier voor jouw printer.

Soorten printpapier

Er zijn verschillende soorten printpapier beschikbaar en elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Gewoon papier: Dit is het meest voorkomende type printpapier en wordt gebruikt voor alledaagse printtaken. Gewoon papier is meestal dunner dan ander papier en heeft een gladde afwerking.

Gecoat papier: Dit type papier heeft een coating van klei of polymeer om de printresultaten te verbeteren. Het is geschikt voor het afdrukken van afbeeldingen, foto’s en marketingmateriaal.

Glanzend papier: Dit is een speciaal soort gecoat papier dat een glanzende afwerking heeft. Het wordt vaak gebruikt voor het afdrukken van foto’s en afbeeldingen.

Mat papier: Dit type papier heeft een matte afwerking en wordt gebruikt voor het afdrukken van afbeeldingen en foto’s waarbij een glanzende afwerking niet gewenst is.

Fotopapier: Dit is speciaal papier dat is ontworpen voor het afdrukken van foto’s. Het is beschikbaar in verschillende afwerkingen, waaronder glanzend en mat.

Transparanten: Dit zijn doorzichtige vellen die worden gebruikt voor het afdrukken van overheadpresentaties en andere toepassingen waarbij doorzichtigheid gewenst is.

Waarop moet je letten bij het kiezen van printpapier?

Factoren om rekening mee te houden.

Gewicht: Het gewicht van het papier wordt gemeten in gram per vierkante meter (g/m2). Hoe hoger het gewicht, hoe dikker en steviger het papier is. Voor dagelijkse printtaken is gewoon papier met een gewicht van 80 g/m2 geschikt. Voor marketingmateriaal en foto’s is het beter om te kiezen voor een papier met een hoger gewicht.

Afwerking: De afwerking van het papier bepaalt de textuur en glans. Glanzend papier heeft een reflecterende afwerking en is geschikt voor het afdrukken van foto’s en afbeeldingen. Mat papier heeft een niet-reflecterende afwerking en is geschikt voor het afdrukken van tekst en afbeeldingen waarbij een glanzende afwerking niet gewenst is.

Compatibiliteit: Niet alle soorten papier zijn geschikt voor alle printers. Controleer de printerhandleiding om er zeker van te zijn dat het papier dat je

wilt gebruiken compatibel is met jouw printer. Sommige printers kunnen bijvoorbeeld geen dikker papier aan, terwijl andere printers speciaal ontworpen zijn om fotopapier te kunnen afdrukken.

Kosten: De kosten van het papier variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit. Gewoon papier is over het algemeen het meest betaalbaar, terwijl fotopapier duurder kan zijn. Het is belangrijk om te overwegen wat je precies nodig hebt en wat je budget is.

Maak een goede keus

Printpapier lijkt misschien simpel, maar er zijn eigenlijk veel verschillende soorten beschikbaar. Bij het kiezen van het juiste printpapier moet je rekening houden met het gewicht, de afwerking, de compatibiliteit en de kosten. Door het juiste printpapier te kiezen voor jouw printer en toepassing, kun je zorgen voor betere printresultaten en een langere levensduur van jouw printer.

Bovendien kan het kiezen van het juiste papier bijdragen aan een milieuvriendelijker kantoor. Er zijn namelijk milieuvriendelijke opties beschikbaar, zoals gerecycled papier of FSC-gecertificeerd papier. Deze opties verminderen de impact op het milieu en dragen bij aan duurzaamheid. Verder is het belangrijk om het papier op de juiste manier te bewaren om kwaliteitsverlies te voorkomen. Papier moet worden bewaard op een droge en koele plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vocht. Kies het juiste papier voor jouw printer en behaal de beste resultaten!